LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

gewonnen selectie
Natuurmonumenten
 

Het landgoed Haarzuilens is de afgelopen jaren omgevormd tot een toegankelijk natuur- en recreatiegebied. De vele nieuwe bewoners van de stadsuitbreiding aan de westkant van de stad Utrecht kunnen hier dichtbij de stadsrand ontspannen in een aantrekkelijk verblijfsgebied met veel rust en ruimte. Om de recreanten in het gebied op te vangen, is in het landinrichtingsplan Haarzuilens de ontwikkeling van pleisterplaatsen opgenomen. Deze pleisterplaatsen liggen aan aantrekkelijke routes en zijn plekken waar voor de recreant iets te beleven is en waar men even kan uitrusten. Ze zijn een aanvulling op het bestaande recreatieve aanbod in het gebied.

Het theehuis/brasserie met ontmoetings- en informatietafel De hoeve biedt een eerlijk hapje en drankje van het eigen bedrijf aan het georganiseerde bezoek en de toevallige voorbijganger. Het is tevens de plek voor informatie over wat zoal te zien en doen is in de natuur en de omgeving. De brasserie kent diverse tuinterrassen. 

Activiteiten Voor de actieve bezoekers biedt de Hoeve diverse workshops rond de thema’s landbouw, landbouwproducten, eten en drinken en (streek)cultuur

Educatie Op educatief gebied wordt ingezet op het ruiken, proeven, voelen zien van natuur, landschap, landbouw, eten en drinken en cultuur. Bij de educatieruimte komen toiletten die openbaar toegankelijk zijn voor de recreanten.

Boerderijwinkel De boerderijwinkel geeft de bezoekers de kans om de producten uit de tuin en die gemaakt worden op de recreatiehoeve door bijvoorbeeld de cliënten van Reinaerde te kopen voor thuisgebruik of als cadeau. Zo kan men thuis ook genieten van de eerlijke producten die op de pleisterplaats gemaakt zijn.

Kleine potstal De stal en de omliggende veeweide laten het landbouwverhaal zien met historische veerassen zoals de blaarkop en lakenvelder. Dat maakt het geheel zeer geschikt voor een aantrekkelijke combinatie van activiteiten, zoals natuur en landbouweducatie voor scholen, recreatieve agrarische uitjes en groene workshops. De omliggende weides zijn ingericht met kleinschalige akkerbouw en historische koeienrassen om het gevoel van vroeger weer op te roepen.

Tuin en erf De tuin en het erf zijn openbaar en gratis toegankelijk. De omliggende rustweiden zijn door paadjes ontsloten vanaf het erf. De tuinen en het erf worden onder andere bijgehouden door de cliënten van Reinaerde, een zorginstelling.

Moestuin In de moestuin worden producten gekweekt die worden gebruikt om te verkopen in de boerderijwinkel en om mee te koken. De cliënten van Reinaerde zorgen ervoor dat de moestuin er altijd piekfijn uitziet en de rijpe producten geoogst worden.

Thuisbasis van Vereniging Natuurmonumenten Op het terrein van de pleisterplaats zal de thuisbasis van de Vereniging Natuurmonumenten met kantoorruimte en een werkschuur komen. Op het moment hebben de medewerkers een tijdelijk onderkomen in een woonhuis aan de Eikslaan. Natuurmonumenten is op deze manier ook nauw verbonden met de activiteiten op de pleisterplaats.

HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

100% energieneutraal
Natuurmonumenten ism lokale ondernemers
NIMETO topvakschool

NIMETO topvakschool

Ontwerpvisie open school
Utrecht
LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

Gewonnen selectie
Natuurmonumenten
DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 2

DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 2

DOMPLEIN UTRECHT
Stichting Initiatief Domplein
KONINKLIJKE VISIO

KONINKLIJKE VISIO

HUIZEN
Stichting Novum
UNIVERSITEIT UTRECHT

UNIVERSITEIT UTRECHT

REVITALISATIE DRIFT 4-6-8 UTRECHT
Universiteit Utrecht
STERRENWACHT SONNEBORG

STERRENWACHT SONNEBORG

UTRECHT
Gemeente utrecht/KF Heinfonds
STADSHUIS / MEANDER

STADSHUIS / MEANDER

NIEUWEGEIN
De Waal beheer Utrecht
SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

AMERSFOORT
Schietvereniging Griffioen