STADSHUIS / DE LENS

NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein
 

Om de transparantie van het openbaar bestuur te benadrukken is in de noordpatio dit glazen lensvormig gebouw opgenomen ten behoeve van raads- en trouwzaal, bestuurscentrum. bedrijfsrestaurant en de stadswinkel. De Lens heeft negen verdiepingen (en een souterrain) met plattegrond in de vorm van een oog en is letterlijk de eyecatcher van het complex. Transparant, licht en opvallend door de vorm, hetgeen nog eens extra wordt benadrukt door het contrast met de lange stenen gevels van beide vleugels. Alle aandacht richt zich op de Lens als het brandpunt van de organisatie. Een plek voor inzicht, overzicht, maar zeker ook voor een fantastisch uitzicht. Loopbruggen vormen de verbinding tussen de verschillende laagbouw.

 

De Lens is ontworpen als een staalconstructie met een voor dit project specifiek low-budget ontwikkelde klimaatgevel. Deze klimaatgevel bestaat uit modules van 1200 mm breed, die zijn samengesteld uit een vliesgevel met isolerende beglazing aan de buitenzijde en hardglazen deuren tussen de gevelstijlen aan de binnenzijde. Boven elke hardglanzen deuren tussen de gevelstijlen aan de binnenzijde. Boven elke hardglazen deur in de spouwruimte is een afzuigmond in de vorm van een ‘doos’ ter breedte van de module aangebracht t.b.v. luchtcirculatie in de glasgevel. Omdat er stijlen in de gevel dragend zijn, kan worden volstaan met een drietal dragende kolommen in het interieur, hetgeen de ruimtelijkheid, functionaliteit en de indeelbaarheid optimaal ondersteunt. De onderspanning van deze hybride draagconstructie draagt tevens bij aan de indrukwekkendheid van raads- en trouwzaal.

De uitgangspunten voor het constructieve concept zijn mede bepaald door de extreem korte bouwtijd (oplevering rusbouw ca. 10 maanden na start ontwerp) en de gewenste transparantie van dit gebouwdeel.
De hoofddraagconstructie wordt gevormd door de stalen gevelstijlen (vierkant 140) en een opvang de lange as in het midden van de lensvormige plattegrond met ronde kolommen. Voor de liggers in zowel de gevel als de middenas zijn hoedliggers toegepast. De hart-op-hart-afstand van de gevelkolommen bedraagt 1,2 meter.
Op het tweede verdiepingsniveau worden een aantal middenkolommen middels een vakwerkvorige overgangsconstructie opgevangen.

 

 Aan de voorzijde wordt boven de vide door middel van een vakwerk een overstek gevormd voor de opvang van de gevelkolommen.
Deze overgangsconstructie is gewenst in verband met een grotere benodigde vrije ruimte in trouw- en raadszaal dan in de lagen erboven. het spant is in deze ruimten de zichtbaar indrukwekkende drager van de bovenliggende vloeren.
Een bijzonder onderdeel vormt de autobrug die dwars door de Lens heen loopt. Deze brug vormt zijn eigen draagconstructie en staat daarmee geheel ‘los’ van de hoofddraagconstructie.
De brandveiligheid van de constructie wordt gewaarborgd door een sprinklerinstallatie en betongevulde buiskolommen.
Met het oog op de gewenste uitstraling en de functie van het gebouw ontstaat door deze ontwerpstrategie een innovatieve ‘state of the art’ infrastructuur die geschikt is om de laatste ontwikkelingen op het gebied van kantoorlandschappen te herbergen. Deze eisen, gecombineerd met de keus om het gebouw te integreren in zijn natuurlijke omgeving, als ware het te gast, heeft geleid tot een buitengewoon duurzaam en tijdloos concept: een goede balans tussen eenvoud en geraffineerde techniek. De gebouwdelen lijken bijna origamisch om aangename binnenhoven gevouwen te zijn, waarvan in één de tot ver in de omgeving zichtbare toren van straal en glas is gepositioneerd. Dit transparante baken wenkt de burger vol vertrouwen de bestuurlijke openheid te komen ervaren.
Helderheid en rust voeren de boventoon. Openheid is ook terug te vinden op de bijna zevenhonderd werkplekken van het gebouw. Alle kamers zijn gelegen aan de buitengevel. De scheiding tussen kamer en gang is geheel van glas. De glazen wanden zijn deels in transparant en deels –op ooghoogte- in matglas uitgevoerd. De ruimtelijkheid wordt benadrukt door plafondhoge deuren van zebranohout. Aan de ene zijde van de gang, aan het binnenhof, bevinden zich veelal de flexplekken, maar ook de facilitaire ruimten en dergelijke. De kleur van het tapijt geeft het onderscheid aan deze zones. Dit is in het hele gebouw consequent toegepast.Boven de raadszaal bevinden zich de werkkamers voor burgemeesters en wethouders. De materialisering stemt vrijwel overeen met de werkplekken van de medewerkers, maar de transparantie is zo mogelijk maximaal, zowel aan gangzijde als aan buitenzijde. In de kern van de Lens zijn de zijn de facilitaire voorzieningen opgenomen. Deze binnenkernen hebben elke verdieping een eigen herkenbare kleur. De diverse functies kenmerken zich door specifiek materiaalgebruik, doorgevoerd in alle ruimte van het gebouw.
Op de bovenste verdieping van de lens is het bedrijfsrestaurant gesitueerd. De facilitaire ruimte en het uitgifte buffet zijn zo compact mogelijk aan de oostzijde gesitueerd, zodat de openheid en het fantastische uitzicht zoveel mogelijk is gewaarborgd. De gehele keuken is aangepast aan de ronding van de Lens, inclusief de uitgiftebalie van roestvrij staal en notenhout. Een frisse uitstraling wordt versterkt door appelgroene wanden. Door middel van een interne trap kan het dak terras worden bereikt, dat geheel omgeven is door de op deze hoogte ook nog doorlopende glasgevel. Een personeels feest op dit niveau kan alleen maar eindigen met het hooft in de wolken.
Goede huisvesting ondersteunt het werkproces. Het kantoor is daarom tevens ontworpen vanuit de gedachte een optimaal antwoord te kunnen geven op het gebied van kantoor innovatie en de veranderende behoefte van de gebruiker.
De gemeente Nieuwegein heeft Architectenbureau Jaco D. de Visser daarom ook de opdracht gegeven het interieur te ontwerpen van het gemeentehuis: de kantoren, de stadswinkel, de raads- en trouwzaal, bestuurscentrum en het bedrijfsrestaurant.
Het totale interieur is in samenwerking met Odette Ex van Ex Interiors ontworpen en gerealiseerd.
Onderdelen als stadswinkel, raadszaal en trouwzaal zijn door het bureau ontworpen waarbij gestreefd is naar een onderlinge samenhang met het hele gebouw. De materiaal keuzes zijn consequent beperkt tot enkele metalen als aluminium, zebranohout, gestraald glas en bamboe die in het hele gebouw zijn terug te vinden. Het interieur is hierdoor sprankelend, sfeervol en ingetogen tegelijk.
Gemeenteraadsleden en publiek kunne elkaar treffen in de raadszaal op de eerste verdieping van de Lens. De 35 raadsleden en maximaal 100 bezoekers kunnen plaatsnemen in deze bijna huiselijke ambiance. Het interieur is geheel in bamboe: zowel het speciaal ontworpen meubilair als de vloer weerspiegelen de vorm van de lens. Het plafond is van aluminiumkleurig geluidsabsorberend materiaal gemaakt.
Als finishing Touch wordt de ruimte verlicht door reusachtige schemerlampen in ronde vormen, die de hoogte van de totale ruimte accentueren.
Niet alleen de ruimte –het meest naar buiten gerichte deel van de Lens- is opvallend, de reusachtige print van een zacht gele roos op de wand is betoverend te noemen. Deze is ook van buitenaf een blik vanger. In de afgesloten ruimte bevinden zich dito ronde elementen, eiken banken met witte kussens, ronde trouwtafel met ringenkastje van gespiegeld glas en grote, witte, staande lampen. Een stijlvolle ruimte met een vleugje moderne romantiek.

 

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

120.000 m2 mixed use / Immogra Gent
INFORMATIEPAVILJOEN HOLTINGERVELD

INFORMATIEPAVILJOEN HOLTINGERVELD

Gemeente Westerveld / Provincie Drenthe / SBB
De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

3.600 m2 renovatie kantoor/breeam excellent
HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

100% energieneutraal
Natuurmonumenten ism lokale ondernemers
THE BASE D SCHIPHOL

THE BASE D SCHIPHOL

6000 m2 kantoor / breeam outstanding
Schiphol Real Estate
NIMETO topvakschool

NIMETO topvakschool

Ontwerpvisie open school
Utrecht
LEMSTERSCHANS Nieuwegerin

LEMSTERSCHANS Nieuwegerin

67 appartementen met buurtkamer / voorzieningen
Jutphaas Wonen
SOPHIAWEG ZANDVOORT

SOPHIAWEG ZANDVOORT

89 appartementen
Woningbouwvereniging EMM Zandvoort
LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

Gewonnen selectie
Natuurmonumenten
BELEVINGSVISIE 'IJS en OORLOG'

BELEVINGSVISIE 'IJS en OORLOG'

Holtingerveld / Havelte
Provincie Drenthe / gemeente Westerveld
HUIS de WIERS

HUIS de WIERS

VREESWIJK NIEUWEGEIN
VIA Projectontwikkeling
DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 2

DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 2

DOMPLEIN UTRECHT
Stichting Initiatief Domplein
REVITALISATIE KANTOORVILLA

REVITALISATIE KANTOORVILLA

BERNARDSTRAAT VREESWIJK
Van der Louw Vastgoed
The BOATHOUSE

The BOATHOUSE

MUNTPARK UTRECHT
UNIVERSITEIT UTRECHT

UNIVERSITEIT UTRECHT

REVITALISATIE DRIFT 4-6-8 UTRECHT
Universiteit Utrecht
RIJWONINGEN ARIA

RIJWONINGEN ARIA

GOES
ABC Vastgoed
CENTRO PUNTA DE COUSO / dos extensions

CENTRO PUNTA DE COUSO / dos extensions

Meditatie &Trainingscentrum
Pontevedra ES
STADSHUIS / DE LENS

STADSHUIS / DE LENS

NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein
STADSWONINGEN

STADSWONINGEN

MOLENSTRAAT UTRECHT
SSH Utrecht
WOONKERK MIDDELBURG

WOONKERK MIDDELBURG

Middelburg
VIA Projectontwikkeling
WONINGEN ARIA

WONINGEN ARIA

GOES
ABC Vastgoed
STADSHUIS / MEANDER

STADSHUIS / MEANDER

NIEUWEGEIN
De Waal beheer Utrecht
MODULAIRE WONINGEN

MODULAIRE WONINGEN

Rielerkolk Deventer
Amstelland Vastgoed
KLIMHAL PICOS BELLOS

KLIMHAL PICOS BELLOS

BLOKHOEVE NIEUWEGEIN
SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

AMERSFOORT
Schietvereniging Griffioen
HAVENGEBOUW VREESWIJK

HAVENGEBOUW VREESWIJK

VREESWIJK NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein, Sport en Recreatie
RABOBANK

RABOBANK

NEDEREINDSEWEG NIEUWEGEIN
STADSWONINGEN ADELAARSSTRAAT

STADSWONINGEN ADELAARSSTRAAT

ADELAARSSTRAAT UTRECHT