KANTOOR 7

WELGELEGENPARK APELDOORN
2007
Buvaplan
 

Kantoor 7 is het ‘kop’volume van een reeks van 7 vrijstaande kantoren.

Het maakt deel uit van de stedenbouwkundige herontwikkeling ‘Kanaaloevers’ door bureau Rein Geurtsen & Partners en is ontwikkeld op basis van een uitgebreid  (beeld)kwaliteitsplan. Hierin werden o.a. een paviljoenachtige ontwikkeling en architectonische expressie van de gehanteerde typologie gevraagd. T.a.v. dit ‘kop’volume werd de eis gesteld dat het als zodanig zou worden verbijzonderd.

 

De drie kantoren 5, 6 en 7 zijn door opdrachtgever BUVAPLAN met drie verschillende architecten uitgewerkt. Om de openbare ruimte te ontlasten en de parkachtige setting mogelijk te maken, is door het team van opdrachtgever en architecten besloten om een ondergrondse garage te maken. Deze bestrijkt het gehele kavel voor de drie kantoren en dient als basis voor de afzonderlijke paviljoens.   

 

De opdracht was om een marktconform kantoor te maken met diverse gebruiks- en indelingsmogelijkheden in een eigentijdse interpretatie van de kantoorvilla.

Het basisidee is een helder hoofdvolume, dat is doorsneden door een transparante tussenzone, met insnijdingen en erker achtige toevoegingen. Op de begane grond zijn de inrit van de garage en aan de andere zijde een erker aanwezig. Op de verdieping een groot glazen volume en een dakterras. Deze tussenzone geeft aanleiding tot verbijzonderingen in gebruik en indeling en is ook in belangrijke mate beeldbepalend voor het interieur. De beide kantoorverdiepingen kunnen onafhankelijk gebruikt worden. Doordat de verdieping in de middenzone is voorzien van veel daglicht konden de oost- en westgevels op dit niveau tamelijk gesloten worden uitgevoerd. Dit heeft het contrast met de transparante tussenzone versterkt.

 

De kopfunctie wordt bevestigd door de relatief grotere lengte van het kantoor en het buiten het hoofdvolume uitstekende glazen volume in de middenzone aan de kanaalzijde, dat zich bij uitstek leent voor een speciale representatieve functie. Hier vanuit is er een weids uitzicht over de omgeving. De combinatie met de terugliggende toegang van de garage geeft een sterke ruimtelijke expressie.

 

De begane grond is verhoogd aangelegd t.o.v. het maaiveld, waardoor een eigentijdse versie van de bel-etage is ontstaan. Dit maakte het mogelijk om op dit niveau een grote mate van openheid naar de omgeving te creëren middels grote puien.  De entree is middels een hellingbaan bereikbaar;  binnenkomst vindt plaats tussen twee met houten latten beklede voorzieningen blokjes. Deze vormen een warm contrast met de overige toegepaste materialen.  

 

De opzet van het kantoor is zeer duurzaam. Het gebouw is met een minimum aan materiaal gemaakt. De hoofddraagconstructie is uiterst licht (staal), de gevels zijn opgebouwd met HSB elementen; de vloeren zijn betonnen schilvloeren die de optie van betonkernactivering boden. Door de zonering en geleding in de plattegronden is zonder of met een minimum aan inbouw een goed werkklimaat te verkrijgen.

Er is rijkelijk voorzien in daglicht, waardoor het gebruik van kunstlicht beperkt kan worden. Alle op de zon georienteerde glasgevels zijn voorzien van zonwering, hetzij in de vorm van buitenjaloezieën, hetzij in de uitvoering van zonwerend glas (middenzone). De gevelbekleding van het hoofdvolume is uitgevoerd in een hoogwaardig nieuw zinken cassettesysteem, met een lange levensduur en hoogwaardige beeldkwaliteit.      

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

120.000 m2 mixed use / Immogra Gent
THE BASE D SCHIPHOL

THE BASE D SCHIPHOL

6000 m2 kantoor / breeam outstanding
Schiphol Real Estate
KONINKLIJKE VISIO

KONINKLIJKE VISIO

HUIZEN
Stichting Novum
STADSHUIS / DE LENS

STADSHUIS / DE LENS

NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein
KANTOOR 7

KANTOOR 7

WELGELEGENPARK APELDOORN
Buvaplan
STADSHUIS / MEANDER

STADSHUIS / MEANDER

NIEUWEGEIN
De Waal beheer Utrecht
HAVENGEBOUW VREESWIJK

HAVENGEBOUW VREESWIJK

VREESWIJK NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein, Sport en Recreatie
KAVEL 1 / MIXED HOUSING

KAVEL 1 / MIXED HOUSING

NIEUWEGEIN
Multi Vastgoed / ING