KONINKLIJKE VISIO

HUIZEN
2006
Stichting Novum
 

Na een besloten architectenselectie kreeg Jaco D. de Visser architecten de opdracht voor een ingrijpende verbouwing van het hoofdkantoor van de Koninklijke Visio in Huizen. Later kreeg Ex Interiors, het bureau van Odette Ex, via een andere selectie de opdracht voor het interieur. De intensieve samenwerking van architect en interieurarchitect weerspiegelt zich vooral in de maatregelen waarbij het oorspronkelijke, gesloten gebouw zich opent naar de omgeving.

Koninklijke Visio ontwikkelt, maakt en distribueert hulpmiddelen, studiematerialen, onderwijsprogramma’s en audio-publicaties voor blinden en slechtzienden. Het bestaande gebouw bleek niet meer toereikend voor de groeiende organisatie en bovendien was er de wens om bijeenkomsten en studie- programma’s in het eigen huis te houden. Het terrein van de Koninklijke Visio ligt in een bos- rijke omgeving. Achter het imposante hoofdgebouw bevinden zich verschillende bijgebouwen, die in de loop der ja ren verschillende functies hebben gehad, variërend van gymzaal, schoolgebouw tot stallen. Nu komen daar in de tweede fase van het project onder meer een restaurant, auditorium en appartementen voor studenten en gastdocenten. Het hoofdgebouw blijft gereserveerd voor kantoren, vergaderruimten en studio’s, waar boeken en cursussen worden ingesproken.

Respect

In het plan van De Visser & Ex (& Co) voert respect voor het bestaande gebouw en de omgeving de boventoon. Het bakstenen hoofdgebouw — ooit gebouwd als school - voldeed klimatologisch niet aan de eisen, had een beperkte toegankelijkheid voor minder validen en onduidelijke routing, en was bovendien op veel plaatsen te donker. In de kelder bevond zich een enorme, antieke installatie met ketels voor verwarming van het totale complex. In het programma van eisen stonden niet alleen meer vierkante meters in het gebouw als eis, maar ook een oplossing voor het parkeren op het terrein. Binnen de schil van het huidige complex waren deze eisen niet te realiseren.

In de eerste fase van het project is de ruimteproblematiek voor een groot deel letterlijk onder het maaiveld verdwenen. Een flinke ondergrondse parkeergarage is aan de voorzijde van het hoofdgebouw geplaatst. Het centrale ketelhuis in de kelder is ontmanteld en verbouwd tot vergaderruimte. Aan de achterzijde van het gebouw is een bouw laag onder het binnenterrein geplaatst en ondergingen de kantoorruimten aan die zijde een metamorfose door een gebouwhoge glasconstructie enkele meters voor de oorspronkelijke bakstenen gevel.

 

Daglicht

Bij het betreden van de parkeergarage, vlak na de poort rechtsaf, valt de hoeveelheid daglicht in de ondergrondse ruimte meteen op. Door flinke vides, die zijn voorzien van doorval beveiliging van metaalgaas en bescherming van doek, valt het daglicht direct op de garagevloer. Nergens krijg je het gevoel van een bedompte, ondergrondse ruimte. Integendeel, het licht nodigt je uit om naar de glazen trap- en liftpartijen te gaan om te zien wat voor moois zich daarboven bevindt.

Dat moois is een enorm terras, dat zich boven de parkeergarage bevindt en zich strekt tot aan de hoofdentree. Het terras heeft een vloer van houten delen en is ruimtelijk verdeeld met plantenbakken, buitenmeubilair en een verzinkt stalen pergola. De entreepartijen voor de parkeergarage staan als elegante paviljoens op het dek. Met ijle staalprofielen worden de grote glasplaten vastgehouden, in de hoeken sluiten de glasplaten naadloos op elkaar aan. Voor het dek is gekozen voor tech-wood, composiet zachthout dat in korte tijd vergrijst.

 

Slotgracht

Een brug biedt toegang tot de hoofdentree. Hier is duidelijk te zien hoe het ketelhuis is getransformeerd tot vergaderruimte: dankzij een ‘slotgracht’ kreeg de kelder een gevel. De taluds en de ruimte onder de brug zijn voorzien van begroeiing en zelfs bomen. In het interieur valt voldoende daglicht. De hier geplaatste vergaderzalen hebben het uitzicht niet echt nodig. De interieurs zijn licht, met het meubilair is kleur en sfeer gemaakt.

 

Glas

De meest opvallende ingrepen aan het hoofdgebouw zelf bevinden zich aan de achterzijde van het gebouw en zijn gemaakt met glas. Het centrale trappenhuis kreeg een liftpartij van staal en glas. Het oorspronkelijke glas en lood geeft een aardig contrast met de strakke lijnen en maatvoering van de liftkoker.

De oorspronkelijke achtergevel is nog wel te zien, maar ligt een aantal meters achter de nieuwe glazen gevel. Of eigenlijk: serre, want het geheel heeft ook een glazen dak. Glazen vinnen steunen de gestapelde glaspanelen in verticale richting én verbinden de nieuwe gevel in horizontale zin met de bestaande bakstenen buitenmuur. Voor de aandachtige toeschouwer zijn daarbij leuke details te ontdekken: de plaatsing van de bevestigingspunten van het glas, de verticale lamellen die een mater onder het plafond ophouden (want geen constructieve functie aldaar) en het gezeefdrukte glas in bladerpatroon. Waarom bladeren? Omdat er onherroepelijk vuil op een glasdak komt en dan is er niets natuurlijker dan een patroon van bladeren om dat te maskeren: het licht in het bos wordt immers ook door bladeren gefilterd. Overigens was het patroon ook cruciaal voor de klimaathuishouding en is veel geëxperimenteerd met het juiste percentage daglichttoetreding, om de serre niet teveel direct daglicht te geven .In de serre zijn cellen geplaatst van gekleurd glas: autonome ruimten waarin kan worden vergaderd of flexwerken

 

Verlichting

Voor de verlichting in de werkruimten in de serre is gekozen om die van binnenuit te laten plaatsvinden, dus niet met armaturen aan plafonds of wand. Op de tafels zijn opvallende armaturen geplaatst, waarmee de ruimtes efficiënt worden aangelicht. Een aantal armaturen en lampenkappen zijn speciaal voor het project ontworpen.

 

Behang

De schoollokalen zijn getransformeerd tot werkplekken. Om de communicatie onderling te bevorderen zijn de tussenwanden voorzien van openingen. De resterende delen zijn omkleed met een zeer speciaal behang ontworpen door Irma Boom. De kleurrijke lijnen zijn doorsnedes van zeer bekende kunstenaars (van Gogh, Rineke Dijkstra etc.). Deze schilderijen zijn denkbeeldig doorgesneden en alle kleuren die dan ontstaan naar boven getrokken. Zo ontstaan er nieuwe schilderijen die onderling weer samen te stellen zijn en waardoor er zeer veel kleurnuances ontstaan. In nauwe samenwerking met Ex is hieraan gewerkt en hebben alle verdiepingen in elke vleugel weer een ander “schilderij” gekregen.

 

De druppel

In de zoektocht naar het spanningveld tussen het “oude” en het “nieuwe”. Wordt je in de entree hal haast overvallen door een majestueuse druppel die doorloopt tot aan het dak. Ingenieus snijdt deze het gebouw door en laat zien dat heden en verleden geheel met elkaar kunnen worden verweven en tezamen voor een nieuwe ruimtelijke beleving kunnen zorgen.

De geel gespoten kleur is bewust gekozen omdat slechtzienden deze kleur nog als laatste lichtpunt kunnen waarnemen. 

Een gelijkwaardige ervaring is voelbaar op de zolderverdieping waar de techniek van het gehele gebouw is weggewerkt door het aanbrengen van afgeronde schalen tegen het bestaande dak. De oude spanten in combinatie met het diepe rood maakt geeft de ruimtes haast een sacrale dimensie..

 

Dakpakket

Alle kantoren aan de achterzijde hebben uitzicht op de binnentuin, die wel degelijk buitenruimte Is en inmiddels een dubbelrol vervult als dak van de onder-liggende vergaderruimte. Een vernuftige constructie, waarbij de balken en Installaties niet onder, maar tussen de vloerplaten zijn gelegd, hield het dakpakket beperkt. Slechts een bescheiden hekwerk geeft aan waar zich de vides of lichthappers zich bevinden. De beplanting is afgestemd op de onderliggende constructie: om de belasting te beperken, zijn de paden boven de balken geplaatst en is er een licht grondpakket voor beplanting daartussen.

 

Landschap

De vides worden in de binnenruimte onder de tuin ervaren als patio’s. De verdiepinghoge glaspuien en de scherpe detaillering van de overgang binnen- buiten met steenachtige materialen en slanke kozijnen dragen aan dat beeld bij. Het constructie materiaal beton is heel aanwezig, maar maakt onderdeel uit van de compleet andere sfeer die hier is gecreëerd. Waar bovengronds de geschiedenis van de locatie tastbaar Is, blijkt onder het maaiveld een wereld te zijn die onmiskenbaar uit de eenentwintigste eeuw is. De verbindende factor is letterlijk het landschap, het buiten, waar je je op elke plaats in dit gebouw van bewust bent. Hoe dat komt? Niet in de laatste plaats door een vernuftige indeling en daglichttoetreding boven aan de prioriteitenlijst. Maar ook zeker door de inrichting van het gebouw, zonder poespas, met zorgvuldig gekozen materialen, inrichtingselementen en kleuren en een heel belangrijk aspect: rust.

 

Architectuur en Interieur

 

In dit project is de kennis en kunde van beide bureau´s geheel met elkaar verweven en valt een onderscheid van beide disciplines nagenoeg niet meer vast te stellen.

De samenwerking heeft tot grote tevredenheid van de opdrachtgever geleid tot een zeer evenwichtig totaal beeld

De afstemming van alle onderdelen had als doel te komen tot een totale eenheid waar ruimtelijke fascinatie, licht, contrast,textuur,gaafheiden respect de boventoon voeren.


GEBASEERD OP TEKST ‘DAX’ dd juli/Augustus 2006

Copyright Caroline Kruit

 

Gebouw 2 Park 7 Zaventem / Brussel

Gebouw 2 Park 7 Zaventem / Brussel

http://youtu.be/Z5KsGj5O9io
boswoningen Monninckenberg Hilversum

Boswoningen Monninckenberg Hilversum

Casella / zusters Augustinessen
Quinta Algarve Portugal

Quinta Algarve Portugal

Nieuwbouw / renovatie particulier
48 stadswoningen BAARN Laanplein

48 stadswoningen BAARN Laanplein

SchipperBosch Amersfoort
MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

MASTERPLAN PARK 7 Zaventem/Brussel

120.000 m2 mixed use / Immogra Gent
HAMBURGERSTRAAT 23 / Utrecht

HAMBURGERSTRAAT 23 / Utrecht

Restauratie monumentaal herenhuis / particulier / fotos Spijkers met Koppen
TRANSFORMATIE ZORGCOMPLEX

TRANSFORMATIE ZORGCOMPLEX

80 appartementen / grondgebonden woningen
INFORMATIEPAVILJOEN HOLTINGERVELD

INFORMATIEPAVILJOEN HOLTINGERVELD

Gemeente Westerveld / Provincie Drenthe / SBB
De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

De KEY Amsterdam ism RAU & Ex

3.600 m2 renovatie kantoor/breeam excellent
HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens GENOMINEERD

HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens GENOMINEERD

Rietveldprijs 2017
Natuurmonumenten ism lokale ondernemers
MONDRIAANHUIS leven en werken

MONDRIAANHUIS leven en werken

Revitalisatie geboortehuis Amersfoort
HAMBURGERSTRAAT 23 Utrecht

HAMBURGERSTRAAT 23 Utrecht

Restauratie / renovatie
Tinker Imagineers
THE BEST in HERITAGE AWARD 2016

THE BEST in HERITAGE AWARD 2016

For innovative practices and extraordinary professionalism
HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

HOEVE WIELREVELT Landgoed Haarzuilens

100% energieneutraal
Natuurmonumenten ism lokale ondernemers
KONINKLIJKE TRAPPEN

KONINKLIJKE TRAPPEN

HQ Enexis 9.000 m2 's Hertogenbosch
Enexis ism Ex Interiors
THE BASE D SCHIPHOL

THE BASE D SCHIPHOL

6000 m2 kantoor / breeam outstanding
Schiphol Real Estate
WONINGEN VOOR VRIJE KAVELS

WONINGEN VOOR VRIJE KAVELS

Voor opdrachtgevers die de lat graag hoog leggen
PAVILION THE BRIDGE

PAVILION THE BRIDGE

Philips Healthcare Campus Best
Vijverborgh
PAVILJOEN HOLTINGERVELD

PAVILJOEN HOLTINGERVELD

Havelte Drenthe
Provincie Drenthe / gemeente Westerveld
ROUGH STYLE Braunverlag CH

ROUGH STYLE Braunverlag CH

The fascinating relationship between new and old of DOMunder
Is opening completely new aesthetic horizons
TRANSFORMATIE / TINKERTOPIA

TRANSFORMATIE / TINKERTOPIA

Hamburgerstraat 23 Utrecht
Tinker Imagineers
DOMUNDER 4x internationale Awards

DOMUNDER 4x internationale Awards

M&HA en WIN (GB) / theHIMA (It) / SPARK (USA)
NIMETO topvakschool

NIMETO topvakschool

Ontwerpvisie open school
Utrecht
LEMSTERSCHANS Nieuwegerin

LEMSTERSCHANS Nieuwegerin

67 appartementen met buurtkamer / voorzieningen
Jutphaas Wonen
TRANSFORMATIE 7000 m2 KANTOREN

TRANSFORMATIE 7000 m2 KANTOREN

In een handomdraai tot 87 woningen
VICTAS WINNAAR Rietveldprijs 2013

VICTAS WINNAAR Rietveldprijs 2013

VERSLAVINGSKLINIEK UTRECHT
SOPHIAWEG ZANDVOORT

SOPHIAWEG ZANDVOORT

89 appartementen
Woningbouwvereniging EMM Zandvoort
LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

LANDGOED HAARZUILENS hoeve Wielrevelt

Gewonnen selectie
Natuurmonumenten
BELEVINGSVISIE 'IJS en OORLOG'

BELEVINGSVISIE 'IJS en OORLOG'

Holtingerveld / Havelte
Provincie Drenthe / gemeente Westerveld
BUITENPLAATSDEWIERS.NL

BUITENPLAATSDEWIERS.NL

De beleving van een buitenplaats
CASELLA Landgoed Monikkenberg

CASELLA Landgoed Monikkenberg

Hilversum
Zuster Augustinessen Hilversum
MUNTPARK

MUNTPARK

VISIEONTWIKKELING WATERPARK UTRECHT
Gemeente Utrecht / Rijkswaterstaat
HUIS de WIERS

HUIS de WIERS

VREESWIJK NIEUWEGEIN
VIA Projectontwikkeling
DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 2

DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 2

DOMPLEIN UTRECHT
Stichting Initiatief Domplein
REVITALISATIE KANTOORVILLA

REVITALISATIE KANTOORVILLA

BERNARDSTRAAT VREESWIJK
Van der Louw Vastgoed
The BOATHOUSE

The BOATHOUSE

MUNTPARK UTRECHT
ZENDERPARK IJsselstein

ZENDERPARK IJsselstein

49 waterpatio woningen
uitbreiding REACTOR INSTITUUT (RID)

Uitbreiding REACTOR INSTITUUT (RID)

Radiation Science & Technoligy
Technische Universiteit Delft
JACO D. de VISSER

JACO D. de VISSER

Architect en ontwerper
Natascha Drabbe
CONTACT OF INFORMATIE

CONTACT OF INFORMATIE

Klik hier
KONINKLIJKE VISIO

KONINKLIJKE VISIO

HUIZEN
Stichting Novum
STADSAPPARTEMENTEN

STADSAPPARTEMENTEN

VLEUTENSEWEG UTRECHT
Geelen Bouwprojecten
UNIVERSITEIT UTRECHT

UNIVERSITEIT UTRECHT

REVITALISATIE DRIFT 4-6-8 UTRECHT
Universiteit Utrecht
BLOKHOEVE 56 woningen

BLOKHOEVE 56 woningen

Nieuwegein
Stichting Jutphaas Wonen
RIJWONINGEN ARIA

RIJWONINGEN ARIA

GOES
ABC Vastgoed
STAIRWAY to HEAVEN

STAIRWAY to HEAVEN

Fietsenstalling Nieuwegein
Gemeente Nieuwegein
DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 1

DOMPLEIN BEZOEKERSCENTRUM 1

DOMPLEIN UTRECHT
Stichting Initiatief Domplein
VILLA NIEUWLAND

VILLA NIEUWLAND

Oosterend Wieringen
MASTERCLASS Vaartsche Rijn

MASTERCLASS Vaartsche Rijn

Gemeente Utrecht en Nieuwegein
JEUGDTHEATER PLUS

JEUGDTHEATER PLUS

ROTSOORD UTRECHT
SKWU
CENTRO PUNTA DE COUSO / dos extensions

CENTRO PUNTA DE COUSO / dos extensions

Meditatie &Trainingscentrum
Pontevedra ES
STADSHUIS / DE LENS

STADSHUIS / DE LENS

NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein
KANTOOR 7

KANTOOR 7

WELGELEGENPARK APELDOORN
Buvaplan
WONINGEN BLOKHOEVE

WONINGEN BLOKHOEVE

NIEUWEGEIN
Stichting Jutphaas Wonen
STERRENWACHT SONNEBORG

STERRENWACHT SONNEBORG

UTRECHT
Gemeente utrecht/KF Heinfonds
STADSWONINGEN

STADSWONINGEN

MOLENSTRAAT UTRECHT
SSH Utrecht
NETTO ZERO genomineerd

NETTO ZERO genomineerd

OVERDIEPSE POLDER
Provincie Noord Brabant
MIX HOUSING LANGERAK

MIX HOUSING LANGERAK

Leidsche Rijn Utrecht
Rabo/Bouwfonds
WOONKERK MIDDELBURG

WOONKERK MIDDELBURG

Middelburg
VIA Projectontwikkeling
WOONHUIS HARMELEN

WOONHUIS HARMELEN

HARMELEN
Familie Brandenburg - Lempke
WONINGEN ARIA

WONINGEN ARIA

GOES
ABC Vastgoed
STADSHUIS / MEANDER

STADSHUIS / MEANDER

NIEUWEGEIN
De Waal beheer Utrecht
MODULAIRE WONINGEN

MODULAIRE WONINGEN

Rielerkolk Deventer
Amstelland Vastgoed
KLIMHAL PICOS BELLOS

KLIMHAL PICOS BELLOS

BLOKHOEVE NIEUWEGEIN
SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

SCHIETVERENIGING GRIFFIOEN

AMERSFOORT
Schietvereniging Griffioen
HAVENGEBOUW VREESWIJK

HAVENGEBOUW VREESWIJK

VREESWIJK NIEUWEGEIN
Gemeente Nieuwegein, Sport en Recreatie
RABOBANK

RABOBANK

NEDEREINDSEWEG NIEUWEGEIN
KAVEL 1 / MIXED HOUSING

KAVEL 1 / MIXED HOUSING

NIEUWEGEIN
Multi Vastgoed / ING
WOONHUIS OP DEN BERG

WOONHUIS OP DEN BERG

AMERSFOORT
Familie van Beek
HARVINK

HARVINK

IJSSELSTEIN
STADSWONINGEN ADELAARSSTRAAT

STADSWONINGEN ADELAARSSTRAAT

ADELAARSSTRAAT UTRECHT